.01

Parametry Inwestycji B

Przemyślana koncepcja architektoniczna oraz wysoka dbałość o estetyczne doznania, to cecha definiująca charakter Inwestycji B. Projekt biurowca i części o funkcji mieszkalnej został stworzony przez architektów i projektantów wnętrz "Studio Lisiak" Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, którzy postawili przede wszystkim na ponadczasowość i oryginalność, nie zapominając jednak o istotnych szczegółach wykończenia oraz jakości wykorzystywanych rozwiązań i materiałów.

Budynek B, zlokalizowany przy ulicy Tylne Chwaliszewo w Poznaniu, w łatwo dostępnej, centralnej części miasta, będzie dopełnieniem istniejącego już budynku mieszkalnego (Budynku A), który w 2009 roku otrzymał nagrodę ogólnopolskiego magazynu "Villa" dla najbardziej luksusowej inwestycji w Wielkopolsce - za prestiżową lokalizację, wysoki standard wykończenia części wspólnych i funkcjonalny układ mieszkań.

Dla części Budynku B o funkcji mieszkalnej, obowiązywać będzie taka sama filozofia, która pozwoliła z sukcesem zakończyć wcześniejszy etap inwestycji, znajdująca odbicie w ciągu spójnych wytycznych, zapewniając najlepszą jakość wykonania, użytych materiałów, a także szereg udogodnień. Dodatkowym atutem, będą tym razem optymalne strony świata (południe i zachód), przestronne lobby wejściowe, zachowany widok na rzekę Wartę (3 lokale), pełny widok na tereny zielone Starego Koryta, zabudowania Starej Gazowni i dachy Starego Rynku (10 lokali).

Dla części o funkcji biurowej – rozlokowanie w bezpośrednim sąsiedztwie kluczowych instytucji publicznych, m.in. Sądu Rejonowego i Okręgowego oraz Urzędu Miasta Poznania, jak również budynków komercyjnych i biurowych. Inwestycja B oddalona jest o około 2 minuty drogi samochodem od ronda Śródka i skrzyżowania Garbary, 5 minut piechotą od Starego Rynku.

Budynek B w części komercyjnej zaprojektowano zgodnie ze standardem biurowym klasy B+, wg klasyfikacji obiektów "CH Beck". Rzut piętra typowego o powierzchni około 600 m², konstrukcja żelbetowa płytowo-słupowa oraz przesunięte na jedną ze ścian dwa trzony windowo-komunikacyjne, ułatwią dowolną aranżację wnętrz. Systemy wentylacji, klimatyzacji, a także odpowiednie instalacje elektryczne i teletechniczne, stworzą wygodne środowiska pracy dla najemców nawet przy większym zagęszczeniu osób na powierzchni lokali (np. na poziomie 6,5 m²/osobę). W tym zakresie zastosowano rozwiązania rozprowadzenia instalacji w suficie podwieszanym lub ścianach. Urządzenia wentylacji i klimatyzacji zostaną zamontowane w przestrzeni nadsufitowej, nawiewy zostaną umieszczone w płaszczyźnie sufitu podwieszanego lub ścianach. Zastosowano również system schładzania typu VRV (trzecia generacja – najnowsza), połączony z systemem ogrzewania. Przewidziana liczba wymian powietrza będzie wynosić 50m³/h/osobę. Opomiarowanie będzie indywidualnie, zgodnie z faktycznym zużyciem energii, dzięki niezależnym dla każdego Klienta licznikom zużycia czynnika chłodzącego i ciepła technologicznego.

Najważniejszą i najbardziej widoczną częścią Budynku B pozostanie fasada, tworząca przenikającą się, ceglano-blaszaną (tytan-cynk) powierzchnię, zapewniającą równocześnie stałą izolację termiczną oraz wyciszenie wnętrza, uzyskane dzięki najlepszym parametrom stolarki okiennej. Bryła i elewacja północna były w tym zakresie konsultowane z Miejskim Konserwatorem Zabytków w Poznaniu, który obejmuje ochroną obszar Chwaliszewa, przez co obiekt jest wyrazem konserwatywnego podejścia do planowania obiektów w centrum historycznych miast.

 

Komunikację wewnętrzną zapewnią trzy klatki schodowe z dźwigami osobowymi; dwie z nich dla lokali o funkcji biurowej, jedna - mieszkalnej. Przystanki dźwigów zlokalizowane również w hali garażowej, jednak dla potrzeb ewakuacji zaprojektowano dwa autonomiczne biegi schodowe prowadzące na dziedziniec. Na płycie garażowej zlokalizowano tarasy zielone ogólnodostępne dla mieszkańców Budynku A oraz właścicieli lokali o funkcji mieszkalnej Budynku B (dziedziniec).

 

Bezpośredni dostęp do Budynku B, jak również jego podział, zaprojektowano w taki sposób, aby różnorodność funkcji została od siebie oddzielona i nie stanowiła wzajemnej konkurencji na etapie użytkowania lokali, a w tym zakresie charakter wewnętrznego dziedzińca pozostał prywatny. Parter Budynku B, zarówno w części biurowej oraz usługowej, będzie obsługiwany bezpośrednio z zewnątrz Budynku B, od strony ulicy Tylne Chwaliszewo oraz drogi wybudowanej w ramach Inwestycji B - przedwojennej ulicy Bednarskiej. Dostęp do pozostałych kondygnacji w części biurowej (klatki nr 1 i 2) będzie zapewniony w taki sam sposób, natomiast do lokali o funkcji mieszkalnej prowadzić będzie osobna klatka nr 3 z lobby wejściowym od strony wewnętrznego dziedzińca.

Już dziś, zrealizowana w zeszłym roku Inwestycja A, a w perspektywie zabudowa całego kwartału, należy do rodziny wysoce cenionych na poznańskim rynku nieruchomości obiektów wzniesionych w ostatnim czasie.

 

Pobierz opis Inwestycji B w formacie (*.pdf); odnośnik w kolumnie prawej »

.01.1