.01

Parametry Inwestycji A

— Charakterystyka Inwestycji A:

 

Rozmiary obiektu oraz charakter fasady nawiązywać mają do architektury przedwojennej zabudowy kwartałowej, a szlachetne materiały wykończeniowe - cegła klinkierowa ręcznie formowana, blacha tytanowo-cynkowa, kamień naturalny (okładzina granitowa) i drewno egzotyczne - mają zapewnić ekspozycję najwyższego standardu. Bryła i elewacja wschodnia były w tym zakresie konsultowane z Miejskim Konserwatorem Zabytków w Poznaniu, który obejmuje ochroną obszar Chwaliszewa, przez co budynek jest wyrazem konserwatywnego podejścia do planowania obiektów w centrum historycznych miast.

 

Budynek A ukształtowany został w formie litery "C" z wewnętrznym dziedzińcem, który docelowo zamknięty zostanie zabudową od strony południowej i zachodniej, tworząc zwarty kwartał. Komunikację wewnętrzną zapewniają cztery klatki schodowe z dźwigami osobowymi, a wejście z jednej klatki będzie obsługiwać tylko 2 do 3 lokale na kondygnacji, co powinno zapewnić mieszkańcom maksymalne poczucie prywatności. Przystanki dźwigów zlokalizowane są również w hali garażowej, jednak dla potrzeb ewakuacji zaprojektowano tu dwa autonomiczne biegi schodowe prowadzące na dziedziniec.

 

Garaż podzielony na dwie strefy pożarowe, posiada 54 stanowiska samochodowe, pomieszczenie węzła cieplnego, zbiornik retencyjny kanalizacji deszczowej oraz pomieszczenia techniczne. Na płycie garażowej zlokalizowano tarasy zielone ogólnodostępne (dziedziniec) i prywatne (od strony wschodniej).

 

W Budynku A znajdują się lokale mające od około 40 do 130 m² powierzchni użytkowej mieszkalnej, przy czym nie bez znaczenia pozostaje również funkcjonalnie połączona z lokalami powierzchnia dodatkowa, miejscami zwiększająca dostępny metraż o kolejne kilkadziesiąt m². Największe lokale, których atrakcyjność podkreślają wydzielone z ich górnej części obszerne antresole, znajdą się na ostatniej kondygnacji, gdzie miejscami wysokość pomieszczeń wynosi 6,4 metra. Do lokali znajdujących się w parterze Budynku A, przynależą zielone tarasy od strony rzeki Warty. Lokale (a w zasadzie ich przestrzeń publiczna - dzienna) są zorientowane w większości na wschód; nadto zaprojektowane zostały na całej szerokości Budynku A (tzw. "przestrzał") z wystrefowaną częścią nocną od strony dziedzińca.

 

— Standard wykończenia Inwestycji A (materiały wykończeniowe, zastosowane technologie):

 

Na przygotowanym terenie, pod całym garażem podziemnym, wykonano żelbetową płytę fundamentowa o grubości 50 cm (beton szczelny W-8). Podobne parametry posiada strop hali garażowej; ściany nośne w tym zakresie są żelbetowe. Na wyższych kondygnacjach, ściany konstrukcyjne budynku wykonano jako murowane (cegły silikatowe o grubości 24 cm) z elementami rdzeni żelbetowych.

 

Stropy kondygnacji mieszkalnych są o grubości 20 cm są - w monolitycznej technologii żelbetowej. Zewnętrzny obwód stropów uszczelniono, aby uniknąć mostków termicznych wewnątrz konstrukcji.

 

Ściany działowe w lokalach wykonano z bloczków silikatowych o grubości 8 cm. Ściany oddzielające podziemną halę garażową od klatek schodowych i pomieszczeń technicznych wykonano z bloczków silikatowych o grubości 15 cm. Wszystkie ściany pomiędzy lokalami wykonano z bloczków silikatowych o grubości 24 cm.

 

Do izolacji przeciwwodnej hali garażowej zastosowano matę bentonitową - jest to nowoczesny materiał izolacyjny (stosowany również w budownictwie hydrotechnicznym i przy budowie tuneli) składający się z trzech komponentów: (i) granulat bentonitowy (minerał wydobywany w USA), (ii) tkanina polipropylenowa, (iii) włóknina polipropylenowa, który w kontakcie z wodą pęcznieje i całkowicie uszczelnia chroniony element, a uszkodzony w ograniczonym zakresie mechanicznie, potrafi zregenerować swoją powierzchnię i odzyskać właściwości ochronne.

 

W celu poprawy jakości betonu zastosowanego do budowy ścian hali garażowej, użyto wykładzinę szalunkową ZEMDRAIN, produkowaną przez firmę MAX Frank. Materiał powoduje, poprzez kontrolowane odsączanie wody z betonu, nie tylko poprawę jego parametrów technicznych, ale i poprawę jego estetyki: znikają małe otworki, w których było uwięzione powietrze - natomiast powstaje jedwabista faktura o delikatnym wzorze.

 

Do ocieplania loggi i tarasów występujących nad lokalami zastosowano system belgijskiej firmy RECTICEL - twarde poliizocjanurowe płyty termoizolacyjne o szczególnej strukturze w 100% wolne od freonów, wykonane z pianki i pokryte grubą karbowaną folią aluminiową, o współczynniku λ = 0,024 W/mK, podczas gdy najlepsza wełna mineralna zapewnia λ = 0,037 W/mK. System daje o około 60% lepszą izolacyjność od typowych materiałów izolacji termicznej.

 

Elewacja została wykonana z holenderskiej cegły klinkierowej ręcznie formowanej DAAS BAKSTEEN model SELBU w kolorze czerwonym, na specjalnej zaprawie do klinkieru firmy Quick-Mix, jak również blachy tytanowo-cynkowej w kolorze szaro-niebieskim wg systemu VM ZINC Quartz-Zinc. W części cokołowej Budynku A wykonana została lita okładzina granitowa tzw. "Czarny Szwed" (kraj pochodzenia: Szwecja) jako naturalna w kolorze zbliżonym do koloru blachy tytanowo-cynkowej. Część ścian zewnętrznych (elementy loggii, przejazdy) pokryto izolacją termiczną i otynkowano tynkiem renowacyjnym firmy Caparol w kolorze arktycznej bieli.

 

W ścianach zewnętrznych parteru Budynku A, nad oknami i drzwiami z dostępem do loggii i zielonych tarasów, zamontowano rolokasety RKS, z wkładem dźwiękochłonnym i prowadnicami oraz z płaszczem.

 

Dach spadowy wykonano na drewniano-stalowej konstrukcji nośnej, z warstwy izolacyjnej z papy krycia wierzchniego i wełny mineralnej λ = 0,037 W/mK o grubości 10 cm (1 część) + 15 cm (2 część). Dach został pokryty dachówką ceramiczną CREATON "DOMINO" w kolorze czerwień naturalna; w części połaci zamontowano przeciwsłoneczne szkło zespolone SAINT-GOBAIN Bioclean Cool-Lite z powłoką samoczyszczącą. W części wschodniej Budynku A, na poddaszu wykonano lukarny przekryte stropodachem płaskim, wykończone od strony zewnętrznej blachą tytanowo-cynkową w systemie VM ZINC Quartz-Zinc. Stropodach ten został przystosowany do użytkowania (tarasy) a w tym zakresie posadzki wyłożono deskami tarasowymi z drewna (Modrzew Syberyjski).

 

Parapety zewnętrzne i obróbki blacharskie wykonane zostały z blachy tytanowo - cynkowej według systemu VM ZINC Quartz-Zinc.

 

— Standard wykończenia części wspólnych:

 

Kluczowym elementem kompozycji tej istotnej dla Budynku A przestrzeni jest elegancka prostota uporządkowanej, czystej formy oraz wykorzystanie szlachetnych materiałów wykończeniowych i oszczędnego detalu - nadaje to częściom wspólnym oryginalny, indywidualny charakter.

 

Drzwi wejściowe do lokali są stalowe, obłożone 2,5 mm obłogą drewna egzotycznego (Sapelli) w kolorze teak; przeciwpożarowo-antywłamaniowe EI30 kl C(S), wyposażone we wkładkę dymoszczelną i samozamykacz. Obramienia drzwi, by wykluczyć możliwość przebarwień np. wskutek złej, przypadkowej konserwacji, są wykonane z płaskownika ze stali kwasoodpornej 316L o grubości 8,0 mm.

 

Cokoły (zlicowane ze ścianami części wspólnych) oraz podstopnice biegów schodowych również są wykonane z płaskownika ze stali kwasoodpornej 316L o grubości 3,0 mm.

 

Posadzki części wspólnych, stopnice biegów schodowych (bez tzw. "nosków" wystających nad podstopnicami) i częściowo ściany są wyłożone naturalnym kamieniem granitowym Viscount White (kraj pochodzenia: Indie) o grubości 2 cm. Formaty płyt kamiennych są o dużych wymiarach - prostokątne i niestandardowe.

 

Oświetlenie części wspólnych zapewniają oprawy firmy BEGA z czujkami ruchu oraz oświetlenie liniowe z zegarem astronomicznym, zamontowane w konstrukcji sufitu podwieszanego - na ścianie, na której znajdują się drzwi wejściowe do lokali. Na każdej klatce schodowej zamontowana została winda firmy KONE EXCELLENCE WINTER. Okładzina dźwigów osobowych od strony części wspólnych posiada fakturę naturalnego betonu architektonicznego.

 

Liczniki poboru ciepła, wody lodowej, energii elektrycznej oraz radiowe pomierniki zużycia zlokalizowano w częściach wspólnych. Zabudowa pionów instalacyjnych (szachtów) i liczników - panel stały i drzwi - wykonano z płyty HPL (mocne drewno blatowe) w kolorze arktycznej bieli. Pochwyt wykonano z zetownika ze stali kwasoodpornej 316L oraz drewna egzotycznego (Sapelli) w kolorze teak; łączniki dzwonka firmy BERKER model K5 – stalowy.

 

— Standard wykończenia lokali:

 

Aby dać przyszłym mieszkańcom swobodę działania w trakcie planowania swych lokali, koncepcja ich projektowania została podporządkowana elastyczności rozwiązań przyszłych użytkowników. W tym celu zastosowano dość rzadko spotykane rozwiązania, pozwalające na aranżację indywidualną w ramach "Projektu Klienta" z możliwością oddania lokalu wykończonego "pod klucz", co stanowi istotną dla Klienta wartość dodaną z punktu widzenia utrzymania preferencyjnej stawki podatku VAT również na etapie prac wykończeniowych. Co więcej, do dyspozycji Klienta nieodpłatnie oddany został niezależny podmiot ("Nadzorca Ilości") oraz projektanci wnętrz, których zadaniem były czynności w zakresie dbania o zgodność realizacji "Projektu Klienta". W tym zakresie projekty zmian branży budowlanej (architektura) oraz następujących instalacji: elektrycznej, teleinformatycznej, klimatyzacji, telewizji, wodnej i kanalizacyjnej, centralnego ogrzewania, inwestor wykonywał na swój koszt a Klient nie był limitowany ilością przyłączy instalacji sanitarnych, elementów instalacji elektrycznej i teletechnicznej (gniazdka, punkty oświetleniowe, punkty dostępowe – multimedialne) – pod warunkiem zgodności z wymaganiami prawnymi.

 

Okna typu porte-fenêtre o wysokości 215 cm jak również drzwi balkonowe wykonano z litego drewna egzotycznego Meranti, pomalowanego lakierem naturalnym Adler. Pakiety szybowe posiadają 16,0 mm komorę izolacyjną o właściwościach dźwiękoszczelnych oraz dwie szyby o grubości 6,0 mm. Konstrukcja okna, wyposażona w nawiewniki akustyczne fińskiej firmy BIOBE, jak również zastosowane okucia umożliwiają mikrowentylację i otwieranie w sposób rozwierany lub uchylno - rozwierany. Parapety wewnętrzne wykonano z litego drewna egzotycznego Meranti o grubości 4 cm.

 

Instalacja centralnego ogrzewania w lokalach została wykonana metodą bezzłączkową, z rur rozprowadzonych w posadzkach. Zamontowano grzejniki płytowo-konwektorowe wg belgijskiego systemu JAGA (model STRADA), zasilane od dołu.

 

W pomieszczeniach sanitarnych i w kuchni wykonana została instalacja wentylacji grawitacyjnej; w pomieszczeniach z aneksem kuchennym zlokalizowano dwa kanały wentylacyjne.

 

Lokale znajdujące się w parterze oraz 1 piętrze Budynku A wyposażono w system sygnalizacji włamania i napadu (SSWiN) to jest zestaw elektronicznych urządzeń, służących do przekazywania kryterium alarmu w przypadku włamania i napadu, wykonany na bazie centrali alarmowej INTEGRA 128 firmy SATEL.

 

Instalacja klimatyzacji (włączając urządzenia i montaż w miejscach wskazanych przez Klienta) stanowi standardowe wyposażenie lokali znajdujących się na poddaszu Budynku A. Instalacja klimatyzacji została zrealizowana na bazie indywidualnych węzłów niezależnych dla każdego lokalu wg systemu firmy Toshiba.

 

Lokale zostały wyposażone w centralny i niezależny system dostępu do sieci INTERNET, zapewniający dostęp za pośrednictwem urządzeń bezprzewodowych w obrębie lokali, loggii, zielonych tarasów i dziedzińca.

 

Lokale wyposażono w instalację dzwonka wraz z przyciskiem (bez pozytywki), elementy osprzętu elektrycznego firmy ABB oraz instalację wideodomofonu firmy FERMAX (wyświetlacz LCD z kolorowym obrazem video).

 

Balustrady loggi wykonano ze stali kwasoodpornej 316L (a nie jak w większości przypadków na rynku ze "zwykłej" stali nierdzewnej, na której i tak pojawiają się po pewnym czasie oznaki korozji, w związku z zanieczyszczeniem środowiska), wypełniono szkłem bezpiecznym w kolorze mlecznym, mocowano kotwami HILTI z możliwie najmniejszym wykorzystaniem szprosów. Balustrady loggi przynależnych do lokali położonych na ostatniej kondygnacji budynku są balustradami pełnymi. Pochwyt wykonano ze stali kwasoodpornej 316L. Posadzki i cokoły wyłożono kamieniem naturalnym (lity granit Padang Dark). Po zewnętrznej stronie loggii z balustradą ażurową zamocowany został kamienny okapnik z systemem odprowadzania nadmiaru opadów atmosferycznych. Loggie wyposażono w 1 punkt oświetleniowy z oprawką firmy BEGA oraz jeden wyłącznik ścienny firmy ABB.

 

Balustrady zielonych tarasów są balustradami ażurowymi w systemie osłon przeciwsłonecznych BRISE SOLEIL 100 firmy REYNAERS. Ścianki oddzielające zielone tarasy są wykonane z nierdzewnej ramy stalowej, wypełnione deskami z drewna egzotycznego (Meranti). Zielone Tarasy zostały wykonane z zapewnieniem należytej izolacji i ochrony przed korzeniami. Na warstwach izolacji cieplnej i przeciwwodnej ułożono warstwy drenażowe oraz ziemi uprawnej, jak również trawa dywanowa z rolki. Dla zielonych tarasów przewidziano punkt poboru wody oraz 1 punkt oświetleniowy z oprawką firmy BEGA oraz jeden wyłącznik ścienny firmy ABB.

 

— Otoczenie:

 

Zagospodarowanie terenu Inwestycji A przewiduje nie mniej niż 25% powierzchni jako ziemi biologicznie czynnej. Ulica Tylne Chwaliszewo została przebudowana zgodnie z wytycznymi konserwatorskimi i uzyskała nawierzchnię z kamieni (tzw. "głowiaki") w pasie jezdni oraz z płyt granitowych na chodnikach. Chodniki na zewnątrz Budynku A zostały odgrodzone od trawników granitowym pasem. Wewnętrzne ciągi piesze wyłożono dużą kostką granitową (podobnie jak zjazd do hali garażowej) a krawężniki wykonano z granitu.

 

Oświetlenie przestrzeni wokół Budynku A, oświetlenie dziedzińca, jak również dróg zewnętrznych należących do nieruchomości wspólnej wykonano za pomocą lamp oprawionych wg systemu firmy BEGA, umieszczonych na słupach wolnostojących o wysokości ok. 1 m, na fasadzie (iluminacje elewacji północnej i wschodniej – łącznie 19 punktów) oraz w nawierzchni chodnika, które są uruchamiane wyłącznikiem atronomicznym. Oświetlenie zjazdów do podziemnej hali garażowej umieszczono w ścianach zjazdu.

 

Donice i ławki na dziedzińcu wykonano z kamienia naturalnego (lity granit Padang Dark). Siedziska ławek wykonano z drewna egzotycznego tego samego gatunku, co przegrody ażurowe zielonych tarasów (Meranti).

 

W części dziedzińca urządzono plac zabaw dla dzieci według odrębnego projektu.

 

— Lokalizacja: « odnośnik do punktu 1.1.1.

 

— Zabezpieczenia:

 

Przy przejściu na dziedziniec zlokalizowano pomieszczenie dla ochrony Budynku A o powierzchni około 15 m². Uruchomiono system telewizji przemysłowej a w 17 miejscach w obiekcie zainstalowane zostały kamery monitoringu, które pracują przez 24 godziny na dobę, przekazując obraz do pomieszczenia ochrony (jest rejestrator). Nadto dostęp do dziedzińca został wyposażony w system kontroli dostępu o charakterze bramki przejściowej z furtką, zarządzanej z pomieszczenia ochrony i indywidualnie przez mieszkańców. Dostęp z hali garażowej do przedsionka dźwigów osobowych wyposażono w kontroler dostępu z szyfrantem - rejestracja przez PIN kod. Ochrona 24/7.

 

— Usługi dodatkowe:

 

Szczegółowe informacje w tym zakresie możliwe są do uzyskania od Administracji Budynku A (punkt administracyjny "Nowa Sienna", 61-854 Poznań, ulica Mostowa 19, gsm +48 784 043 930).

 

Pobierz opis Inwestycji A w formacie (*.pdf); odnośnik w kolumnie prawej »

.01.1